Søknadsfrist for musikkerapiutdanninger 15. april! Løp og søk!
Er du glad i musikk? Er du glad i mennesker? Hvis svaret er ja er en utdanning i musikkterapi kanskje veien for deg å gå! 15. april er søknadsfristen for utdanningene på både Norges Musikk Høgskole (NMH) og Universitet i Bergen (UiB).
Hva er musikkterapi?
Musikkterapi gir muligheter for utvikling og endring gjennom et musikalsk og mellommenneskelig samarbeid mellom terapeut og klient. Prosessen er ofte ressursorientert og fokuserer på aktuelle mål innen helsefremmende arbeid, behandling, rehabilitering og omsorg. Musikk kan for eksempel skape nye muligheter for kommunikasjon og personlig uttrykk og for å arbeide med sosiale problemstillinger. Som fagfelt kan musikkterapien forstås som studiet av sammenhenger mellom musikk og helse.
Hvem har nytte av musikkterapi?
Barn, ungdom, voksne og eldre med psykiske vansker, med utviklingsmessige utfordringer og lærevansker, mennesker med aldersrelaterte vansker som demens, Parkinson og hjerneslag, personer med rusproblemer, hjerneskader, fysiske funksjonshemninger og andre fysiske og psykiske lidelser har nytte av musikkterapi.
Musikkteraipstudiet ved UIB
Studiet på UiB er en femårig integrert masterprogram. Etter 5 år har man en mastergrad i musikkterapi og er kvalifisert til å jobbe som musikkterapeut. Eneste krav for å søke er generell studiekompetanse og man kan begynne rett etter videregående. For å komme inn på studiet må man også bestå en opptaksprøve. Info om opptaksprøven og søkeprosessen finner du her.
Musikkteraipstudiet ved NMH
Veien til mastergrad i musikkterapi på NMH begynner med en videreutdanning i musikk og helse som man kan ta over ett år heltid eller to år på deltid. Kravet for å komme inn er minimum 2 års høyere utdanning og bestått opptaksprøve. Etter videreutdanningen kan man søke på masterprogrammet i musikkterapi som er en heltids program over 2 år. Info om opptaksprøven og søkeprosessen for studiet på NMH finner du her.
Studentrepresentanten i foreningen Ingrid Dyrnes Svendsen kan fortelle om en spennende, morsom og lærerik tid i vente:
«Å studere musikkterapi har for meg vært en veldig utviklende prosess. Både musikalsk, personlig og terapeutisk. Det er et studie med stor gjenkjennelsesfaktor. Vi som har musikalsk bakgrunn eller er musikere kjenner jo godt musikkens virkning på oss selv. Studiet har hjulpet meg å forstå hvorfor musikken har den virkningen på oss som den har, og sammenhengene mellom musikk og helse. I tillegg får man god og bred kunnskap om hvordan man kan jobbe med ulike målgrupper, og hva som er viktig å tenke på i ulike arbeidssituasjoner. På toppen av det hele er mastergradsstudiet en forskningsutdanning. Man lærer om forskningsmetode, etiske problemstillinger og kritisk tenking for å nevne noe. Dette kommer veldig godt med når man skal skrive sin egen masteroppgave, som er en mulighet til å dykke litt ekstra ned i et felt man synes er særlig interessant. »