Norsk Forening For Musikkterapi ble stiftet i 1972 og har som hovedmål å fremme forståelsen for musikkterapi og etableringen av musikkterapeutisk praksis i Norge.

Ny  redaktør for Tidsskriftet Musikkterapi

Ny redaktør for Tidsskriftet Musikkterapi

Bli kjent med Gaute K. Andersen. Andersen ble ansatt som ny redaktør av Tidsskriftet Musikkterapi fra 1. februar.

Hvorfor søkte du på stillingen?

Mot slutten av 2022 oppfordret styret meg til å søke på redaktør-stillingen til Tidsskriftet Musikkterapi. NFMTs jubileumsbok om profesjonen ble ekstra spennende i lys av en eventuell redaktørstilling.

Jeg hadde allerede skrevet to reportasjer om Rockovery Oslo, og var en ivrig leser av Tidsskriftet Musikkterapi allerede. Men, hva gjør en redaktør, egentlig? Og hva er et tidsskrift? Med hodet fylt av spørsmål, gjorde jeg som seg hør og bør, og leste meg opp. Og snakket med folk.

Jeg hadde fine samtaler med daværende og mangeårige redaktør Ingelill Eide og styreleder Christine Wilhelmsen. Sammen dannet jeg meg et bilde av tidsskriftets historie. Ut fra hva jeg hadde tenkt og hva som ble sagt, fikk jeg noen tanker om grep som kunne tas for å drive tidsskriftet videre, og sendte min søknad. Jeg ble naturligvis svært glad da jeg ble tilbudt stillingen.

Hva ser du frem til?

Slippfest i forbindelse med første utgivelse 2023! Slippfest gir en anledning for å ha levende samtaler med utgangspunkt i tidsskriftets tekster, og skape et samlingspunkt for interesserte lesere, abonnenter. Med to årlige utgivelser ønsker jeg at hver utgave skal være en hendelse i musikkterapi-Norge.

Ettersom foreningens kontorer og redaksjonen er basert i Oslo, er planen å arrangere slippfest i hovedstaden. Men, det er mitt håp at også strømmeteknologi kan bringe dette ut til musikkterapeuter bosatt i hele Norge, som Gudbrandsdalen, Førde, Trondheim, Tromsø, Sandnes og Bergen.

Jeg er heldig som påtroppende redaktør i en begivenhetsrik tid for musikkterapi-feltet i Norge. En sterk mediedrevet interesse for musikkterapi kan ses i grafen til høyre: Demenskoret kan sies å ha resultert i 251 trykte og nettartikler om musikkterapi og musikkterapeuter bare i januar og februar 2023 (graf fra mediearkivet Atekst).

«Demenskor-bølgen» er viktig. Det er et selvsagt ansvar for å følge opp dette. Samtidig, et Tidsskrift for Musikkterapi skal ta ansvaret for at hele musikkterapi-feltet får oppmerksomhet og gjennomslag, uavhengig av hva som fenger media på et gitt tidspunkt. Håpet er at demenskor-bølgen gir sterke impulser til hele musikkterapien.

Hva er en smakebit på dine planer og visjoner?

Jeg ønsker at tidsskriftet skal oppleves relevant og aktuelt for alle musikkterapi-interesserte i Norge. Hvordan lykkes vi med det? Det handler om å rekruttere, og å holde på bidragsytere og forskere.  Vi har god grunn til å være stolt over forskningen som formidles i Tidsskriftet Musikkterapi — våre fagfeller gjør en uvurderlig innsats for å kvalitetssikre artikler som kommer på trykk. Tidsskriftet er og skal være et vitenskapelig tidsskrift med fagfellevurderte artikler på norsk, og ha dette som en sentral del av tidsskriftets arbeid som drives av vitenskapelig redaktør Gisle Fuhr.

Jeg tror det er lett å glemme at norsk er arbeidsspråket for de fleste musikkterapeuter. Derfor er det viktig å ha et norskspråklig tidsskrift om musikkterapi, i tillegg til de engelskspråklige tidsskriftene i Europa og verden. I en tid hvor forskning også i større grad foregår på engelsk, er det viktig å dyrke frem gode fagbegreper på norsk.

I tidsskriftet kan praksis møte teori og omvendt, noe som kan skape diskusjon og debatt. Jeg ønsker å bidra til at Tidsskriftet kan bli en arena hvor faglig relevante og strategiske spørsmål løftes frem. Vekslingen mellom teori og praksis er like nødvendig som vekslingen mellom konsonans og dissonans. Jeg ser det som Tidsskriftets oppgave å lage rammer for et vitaliserende ordskifte, og vil ønske et mangfold av artikkeltyper velkomne, fra dybdejournalistikk til kronikk og debattstoff.

Musikkterapeuter har et reflektert forhold til etikk overfor klienter. Det er like viktig at Tidsskriftet Musikkterapi også er presse-etisk bevisst. Som redaktør argumenterer jeg for at Tidsskriftet Musikkterapi skal redigeres etter Redaktørplakaten og Værvarsom plakaten. Dette tas opp på det kommende styremøte 13.03, og på NFMTs årsmøte (dato ikke satt). Et mangfold av fagmedier har valgt å formalisere redaktørplakaten og vær-varsomplakaten allerede. Å ha en uavhengig redaksjon for tidsskriftet bidrar til å løfte tidsskriftets seriøsitet og troverdighet i mediebildet. For min del handler det om at tidsskriftet kan velge å gå i gode fotspor og lære av andre.

Jeg begynte 01.02, og er nå inne i min fjerde uke som redaktør. Det er mye som er gjort, men heldigvis mye som gjenstår!

Kontaktinfo
Gaute K. Andersen
gaute@musikkterapi.no

Invitasjon til digitalt seminar om musikkterapi med barnehagebarn

Invitasjon til digitalt seminar om musikkterapi med barnehagebarn

DIGITAL ÅPEN DAG!

DIGITAL ÅPEN DAG!